Hauries d´instal.lar el plug-in del flash... Descarregar plug-in de Flash

Notícies

notícies

Astronomia

Disminuir Aumentar

Descobreixen una estrella gairebé tan antiga com l'univers

Investigadors del Centre d'Astrofísica Harvard-Smithsonian a Cambridge (Estats Units) han descobert un estel, gairebé tan antiga com l'Univers, que recolza la teoria que la Via Làctia 'va devorar' altres galàxies més petites per arribar a la seva mida actual. El treball s'ha publicat a la revista 'Nature'.

A.R. | 4 de març de 2010

Els astrònoms creuen que l'estrella descoberta podria trobar-se entre la segona generació d'estrelles que es van formar després del Big Bang. Es troba a la galàxia nana Sculptor, a uns 290.000 anys llum, i té una composició química molt similar a les estrelles més antigues de la nostra galàxia. La seva existència dóna suport a la idea que la Via Làctia va créixer fins a la seva mida actual en absorbir galàxies nanes i altres blocs galàctics. En aquest sentit, la idea original que el seu halo es va formar mitjançant la destrucció de moltes galàxies nanes (molt més petites que la Via Làctia) sembla ser correcte.

Si finalment es demostrés que les galàxies nanes són els elements constituents de les galàxies més grans, aleshores s’haurien de poder trobar la mateixa classe d'estrelles a les dues classes de galàxies, especialment en el cas de les estrelles velles 'pobres en metall' (les estrelles antigues tendeixen a ser pobres en metall, no com el Sol). El problema és que fins ara les avaluacions de la passada dècada han errat en el seu intent de trobar estrelles molt pobres en metall a les galàxies nanes.

En opinió dels investigadors, els mètodes per descobrir estrelles pobres en metall a les galàxies nanes eren molt limitats, de manera que van desenvolupar un mètode per estimar l'abundància de metalls en grans nombres d'estrelles a la vegada. Entre les estrelles que van descobrir a la galàxia nana Sculptor hi havia S1020549. Les mesures espectroscòpiques de la llum de l'estrella preses amb el telescopi Magellan-Clay de Carnegie a Las Campanas (Xile) van determinar que tenia 6.000 vegades menys metall que el Sol, cinc vegades menys que qualsevol altra estrella descoberta en una galàxia nana. En resum, el patró global es semblant al de les estrelles antigues de la Via Làctia, la qual cosa proporciona el primer suport observacional a la idea que aquestes estrelles es van formar originalment a galàxies nanes.

Comentaris

       
0 comentaris
 
Global Global Global Global
RSS