Hauries d´instal.lar el plug-in del flash... Descarregar plug-in de Flash

Reportatges

reportatges

Política Científica

Disminuir Aumentar

Cristina Jiménez

Corresponsal Londres

Es necessiten enginyers

Si alguna cosa ha quedat clara després de Copenhaguen és que cal tornar a dissenyar el sistema energètic a escala mundial.

14 de gener de 2009

Cristina Jiménez, Londres


Fotografia: Fred
Si alguna cosa ha quedat clara després de Copenhaguen és que cal tornar a dissenyar el sistema energètic a escala mundial. Per fer-ho, però, calen professionals que dissenyin les estratègies tecnològiques necessàries i dirigeixin la construcció d’infraestructures molt complexes. Per desgràcia, el Regne Unit, un dels països europeus més actius contra el canvi climàtic, pateix una crisi de professionals que es dediquin a l'enginyeria.
Tota una paradoxa.

Els proponents de la geoingeniería, que pretenen dur a terme accions com la captura i l'emmagatzematge de carboni (CCS, de Carbon Capture and Storage), asseguren que aquestes seran crucials en el futur. Però la quantitat de canonades, prospecció geològica i enginyeria química necessàries per desenvolupar aquestes tecnologies són bestials, a l'estil de les infraestructures que ja existeixen a la indústria del petroli, gas i mineria. De moment, a Escòcia s'està instal·lant una planta de prova de CCS, amb un cost de més de 1.000 milions d'euros. Però no es pot reubicar els professionals d'aquests sectors, perquè aquests seguiran actius al llarg del temps. Calen més enginyers.

Un altre dels sectors en què destaca el Regne Unit, especialment per una legislació molt afavoridora, és l'energia eòlica marina. Tot i que és dels països amb més potència instal·lada a Europa (Espanya no té encara cap megawatt d'energia marina), els components de les turbines provenen d'indústries no britàniques, com la danesa Vestas o la francesa Areva. Així que, si les energies renovables interessen els governs, entre altres raons, perquè generen ocupació, no es pot deixar escapar cap oportunitat, especialment en el desenvolupament de la tecnologia (no només en la seva instal·lació).

A una altra de les energies baixes en emissió de carboni, la nuclear, li passa el mateix. El desembre de l’any 2009, el Regne Unit va retallar el pressupost per a la recerca en aquest camp. Però el cert és que, per desenvolupar-la, calen milers de nous enginyers nuclears que ara no existeixen. Si tot segueix igual, per tant, no hi haurà prou professionals ni per construir les plantes ni per treballar amb el Govern per regular l’ús delicat d'aquesta energia. Si es pretén aconseguir una indústria nuclear segura, és un error retallar en recerca i, per tant, en la formació de nous professionals.

Fa anys que la British Computer Society insisteix en aquesta situació. L’entitat apuntava recentment que, sense enginyers informàtics, les tecnologies netes no podrien desenvolupar-se de forma adequada, ja que aquestes requereixen d'un alt poder de càlcul computacional. Molts mitjans anglesos s'estan fent ressò de la situació. The Guardian, Independent o The Economist han publicat diversos articles sobre la gravetat de la situació.

Solucions

Les mesures que es proposen com a solució són força lògiques. En primer lloc, és urgent augmentar la recerca i la inversió en ciències i tecnologies relacionades amb el medi ambient. Aquesta mesura augmentaria la producció de coneixement i, a més, atrauria els millors estudiants. De moment, el Regne Unit es veurà obligat a seguir important enginyers d'altres països com la Xina o l'Índia. En aquest sentit, hi ha el perill que, a mesura que aquests països es vagin desenvolupant, hi hagi menys tècnics interessats a viatjar al Regne Unit.

El que de veritat interessaria és canviar la imatge que es té al Regne Unit de la professió d'enginyer. Com molts britànics reconeixen, avui l'enginyeria no incorpora catxet. Tot i que en el passat van ser ells els pioners de les enginyeries (són els inventors del ferrocarril). Avui hi ha molt desinterès per les disciplines tècniques.

El pitjor de tot és que un nombre molt elevat d'estudiants d'enginyeria a les universitats britàniques acaba dedicant la seva ment analítica a la banca. Per descomptat, a la City, els sous i el glamur acompanyen millor les expectatives d'un acabat de graduar. Potser una motivació adequada de la necessitat urgent de desenvolupar tecnologies netes hauria de ser suficient per inspirar els joves a dedicar-se de nou a l'enginyeria.

Per desgràcia, informes de diverses institucions, com la Royal Society, coincideixen a dir que els mecanismes aplicats al Regne Unit per apropar els més joves a les disciplines tècniques i científiques estan fracassant estrepitosament. I afegeixen que s'ha de buscar l'arrel del problema a l'escola. Si a aquest factor se li afegeix el que sembla ser una escassa disposició a l'esforç per part de les noves generacions, així com la pèrdua de prestigi de les ciències a la vida quotidiana, el cercle queda tancat i barrat.

Comentaris

       
0 comentaris
 
Global Global Global Global
RSS