Hauries d´instal.lar el plug-in del flash... Descarregar plug-in de Flash

Reportatges

reportatges

Robòtica

Disminuir Aumentar

Els robots ens faran companyia al 2020

D’aquí a deu anys es produirà un punt d’inflexió tecnològica: els robots hi veuran, actuaran, parlaran i dominaran el llenguatge natural. Això, si més no, és el que pronostiquen els experts. De moment, ja tenim el robot astronauta R2 o el robot de companyia Nao, uns ginys preparats per a agradar, evolucionar i mostrar emocions.

ANNIA MONREAL | 20 DE SETEMBRE DEL 2010


La NASA ha creat el robot R2 perquè treballi a l’Estació
Espacial Internacional com un astronauta més


“Hola món! Em dic Robonaut 2, R2 per fer-ho curt. Segueix les meves aventures aquí mentre em preparo per anar a l’espai!”. Així es va presentar a la ciutadania global el primer robot humanoide que sortirà de la Terra el proper 1 de novembre. Un tweet escrit el 26 de juliol passat va ser la forma escollida per aquest ésser de la NASA per donar-se a conèixer, un fet absolutament quotidià avui. El dia a dia és el nou terreny dels robots, un camp per on transitaran amb total normalitat l’any 2020, segons els experts.

“Els robots, elements típics d'automatització industrial, s’estan movent de les factories i plantes industrials cap a les nostres llars”, indica en Cecilio Angulo, investigador del Centre Tecnològic de Recerca per a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Mentre el futur pronosticat per Philip K. Dick a Somien els androides amb ovelles elèctriques? encara queda lluny, la robòtica que ha de contribuir a fer-nos la vida diària més fàcil s’enforteix com a disciplina científica.

D’autòmats a col·legues

L’any 2020, els robots seran tan comuns com avui ho són els un ordinadors. Així ho va determinar un estudi del departament de Sociologia de la UNED i el Institut for Prospective Technological Studies l’any 2008, fruit d’un conjunt d’entrevistes a experts mundials en invenció i implantació de robots. Els especialistes van coincidir a afirmar que d’aquí a deu anys es produirà un punt d’inflexió tecnològica. Aleshores els robots hi veuran, actuaran, parlaran, dominaran el llenguatge natural i els humans hi mantindrem una relació més estreta. D’autòmats a col·legues.

Mentre la NASA acaba de preparar l’R2 perquè treballi a l’Estació Espacial Internacional com un astronauta més, aquest agost també es va presentar el primer robot humanoide capaç de desenvolupar emocions a partir de la interacció amb humans. Segons va avançar The Guardian, Nao s’ha programat per imitar les habilitats emocionals d’un nen d’un any. Pot aprendre i interpretar els senyals específics dels éssers humans i respondre’ls, memoritzar el rostre de diverses persones o recordar la interacció amb diversos individus. De fet, com més relacions té, més forts són els vincles emocionals que estableix (aquest vídeo mostra Nao i algunes de les seves habilitats) 
El robot Nao s’ha programat per imitar les habilitats emocionals d’un nen d’un any
Nao, encara un prototip, és resultat del projecte interdisciplinari FEELIX Growing, creat per la Comissió Europea i coordinat per Lola Cañamero, investigadora de la Universitat de Hertfordshire. “Estem treballant en els senyals no verbals i les emocions manifestades a través de postures físiques, els gestos i els moviments del cos, en lloc de l’expressió facial o verbal”, va explicar la científica. El robot està programat amb unes normes bàsiques sobre el bé i el mal i consta d’un conjunt d’emocions pre-programades, però ell decideix quan les manifesta, i fins i tot pot combinar-les.

La línia de recerca del grup liderat per Cañamero continua explorant la comunicació verbal i no verbal dels robots perquè interactuïn amb nens i s’hi entenguin tant com sigui possible, amb la intenció de servir-los com a suport terapèutic i com a mesura per reforçar el seu benestar social i emocional. Precisament la millora de la qualitat de vida de les persones és el principal objectiu de la recerca que duur a terme el Centre Tecnològic de Recerca per a la Dependència i la Vida Autònoma de la Universitat Politècnica de Catalunya. “Dissenyem comportaments robòtics que puquin oferir una competència social suficient perquè l'agent físic pugui desenvolupar els rols d'assistent, companyia i entreteniment de persones”, explica Angulo.

Robots mòbils per ajudar persones amb dependència
 
La interacció robot-humà a l’àmbit quotidà s’ha convertit en una línia emergent de recerca al CETpD-UPC. “Desenvolupem entorns robòtics, en especial robots mòbils i xarxes de sensors, que tinguin la destresa d'ajudar persones amb dependència”, detalla el científic. Tres són els camps sobre els quals pivota la seva feina: “El desenvolupament de noves arquitectures de control i formes de processament de senyal que permetin als robots capturar coneixement i ser cognitius a través de la interacció humà-màquina; la recerca de les formes d'interacció més adequades perquè siguin engrescadores i satisfaents per l'usuari; i el desenvolupament de sistemes robòtics capaços de proveïr d'assistència individual personalitzada a ciutadans amb dependència (permanent, rehabilitació o convalescència)”. El principal repte és aconseguir el “control i els sistemes d'aprenentatge computacional en entorns complexes, canviants i incerts, tot integrant processos de percepció, representació i interacció amb persones”, conclou Cecilio Angulo.

Alumnes de 12 anys d’una escola de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) han estat testimonis de les capacitats socials d’un robot del CETpD-UPC recentment. Els nois van confrontar les seves idees preconcebudes sobre els robots amb l’experiència directa amb un d’ells durant deu minuts. El mateix taller s’ha ampliat a d’altres grups d’escolars, que valoren el seu grau de satisfacció amb la morfologia i les capacitats del robot. “La resposta està essent molt satisfactòria i la feina associada, molt enriquidora”, assegura Angulo.

A l’espera de comptar aviat amb algun androide amb segell català a casa, una de les empreses implicades en la creació de Nao, la francesa Aldebaran Robotics, s’ha convertit en la primera a vendre el robot a particulars. “Està concebut amb finalitats lúdiques i serà capaç d’interactuar amb el seu propietari i de fer evolucionar el seu comportament i les seves funcions”, assenyala la companyia a la seva pàgina web. “Les habilitats que el vostre Nao serà capaç d’integrar només tenen un límit: la vostra imaginació!”. L’era dels robots domèstics ja és aquí i no hi ha res a témer. “La robòtica social no substitueix les solucions humanes actuals, sinó que les complementa”, indica Cecilio Angulo.

DE LA FÀBRICA A CASA
El primer robot modern que va sortir d’un laboratori, amb control digital i programable, va anar a parar a una fàbrica de General Motors l’any 1961. Des d’aleshores s’han perfeccionat i millorat les seves capacitats i de la indústria han saltat al món de la medicina, la recerca, l’exèrcit, l’educació o l’ús domèstic. Gràcies a la seva fiabilitat i estabilitat, s’utilitzen per tasques molt complexes i específiques, així com per situacions de risc per l’home o feines poc agradables pels humans.
Àsia és el continent on hi ha més convivència entre robots i humans, amb més de la meitat dels especímens. Europa concentra el 32%, Nord-Amèrica el 16% i Australàsia i Àfrica l’1%, segons World Robotics. Tot i que Japó concentra el 30% de tots els robots que hi ha actualment al món, Cecilio Angulo assegura que el país del sol naixent, Corea del Sud, Europa i els Estats Units “es troben a un nivell similar”.


Tòpics de l'article

Comentaris

       
0 comentaris
 
Global Global Global Global
RSS