Hauries d´instal.lar el plug-in del flash... Descarregar plug-in de Flash

Al dia

Universitat

Disminuir Aumentar

Creen un sistema intel·ligent de gestió de trànsit per prevenir accidents

La Universitat de València va presentar ahir un nou sistema de gestió del trànsit que podrà reduir l’índex d’accidents en condicions meteorològiques adverses. L’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) ha coordinat el Programa MeteoSafety, finançat amb més de 500.000 euros pel Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques (CEDEX) del Ministeri de Foment, a fi d’aconseguir carreteres més intel·ligents que puguin evitar sinistres, gràcies a la incorporació, per primera vegada, de variables meteorològiques, juntament amb dades sobre l’estat de circulació i les condiciones de les vies.

5 de maig de 2010

L’aplicació de MeteoSafety (desenvolupada durant dos anys) als sistemes de gestió del trànsit “podria reduir entre un 5 i un 10% els accidents de circulació provocats o agreujats per les condicions climàtiques”, afirma Juan José Martínez, investigador coordinador del projecte, en el qual hi han participat grups de recerca de la Universitat Jaume I, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Politècnica de Catalunya i la empresa INDRA. Tot i que el sistema es troba en fase de prototip, “la seva incorporació seria molt ràpida, podria entrar en funcionament a finals del 2011, ja que està basada en tecnologia ja en servei”, afegeix l’investigador.

Carreteres intel·ligents en dos nivells

El desenvolupament de MeteoSafety permet optimitzar les dades aportades per les estacions meteorològiques i detectors instal·lats a les vies, tant de propietat estatal com autonòmica i, així, ajudar a prevenir accidents, com també millorar les condicions de la circulació. I és que aquest projecte “implementa dos nivells d’intel·ligència: a peu de carretera, els panells informatius poden advertir amb antelació de la meteorologia adversa, mentre que aquestes dades són enviades, en temps real, als Centres de Gestió de Trànsit de les diverses administracions, on un sistema expert proposa les accions a prendre per reduir les conseqüències dels fenòmens atmosfèrics sobre la xarxa de carreteres”, argumenta l’investigador Arturo Sáez.

MeteoSafety es basa en tecnologies i equipaments ja existents en el mercat, com ara l’estàndard de les ERUs (Estació Remota Universal) i la difusió RDS-TMC, el canal de missatges de trànsit. Tanmateix, en un futur, podrà incorporar-se al tipus de tecnologies de comunicació conegudes com infraestructura-vehicle, és a dir, que la mateixa carretera informarà als conductors d’utilitaris o transport comercial i públic sobre l’estat de les carreteres en el seu conjunt: clima, condicions de la via i estat del trànsit.

IRTIC aposta per les noves Tecnologies de la Informació

Per la seva banda, el Vicerector d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València, Pedro Carrasco, ha destacat la trajectòria modèlica en investigació pròxima a les necessitats de la societat de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), nou nom de l’Institut de Robòtica, creat ara fa 22 anys. “Aquesta adaptació està motivada pel desenvolupament de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, les quals han esdevingut una prioritat social i econòmica i, per tant, una matèria essencial per a la Universitat de València”, ha comentat.

Des de la seva creació el 1998, l’IRTIC ha promogut la col·laboració amb empreses privades i entitats públiques a fi de desenvolupar projectes aplicats en benefici de la societat. Tant és així, que quasi el 100% del seu finançament es realitza a través de convenis. A dia d’avui, és l’institut de la Universitat de València que aconsegueix més fons d’investigació en concepte de subvencions, convenis i contractes, ja que gestiona al voltant de tres milions d’euros cada any. A més, la qualitat científica de l’IRTIC també es projecta en les seves nombroses publicacions d’impacte en revistes dels seu àmbit de coneixement.

L’IRTIC de la Universitat de València està integrat per quatre grups científics que investiguen en disciplines associades a l’àrea de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. Compta amb més de 120 investigadors, té al voltant de 20 projectes d’R+D actius i una xifra similar en contractes amb entitats públiques i privades.

Més informació


Comentaris

       
0 comentaris
 
Global Global Global Global
RSS