Hauries d´instal.lar el plug-in del flash... Descarregar plug-in de Flash

Al dia

Trobades

Disminuir Aumentar

L’energia centra la segona sessió de la MIT Conference

En el marc de la cinquena edició de les Tech Summer Sessions que tenen lloc a Barcelona fins a principis de juliol, ahir es va clausurar la ‘MIT Conference’, que va començar el dilluns. La segona jornada de la trobada va consistir en una intensa sessió en la que es van donar a conèixer els principals projectes tecnològics catalans i alguns internacionals dels camps de l’energia, l’aigua i la mobilitat. Malgrat aquests tres temes, la protagonista de la jornada, tant pels reptes que planteja com pel seu caràcter transversal, va ser el desenvolupament tecnològic en el camp de l’energia. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va ser l’encarregat de tancar la MIT Conference.

Octavi Planells, Clara Cardona | 16 de juny de 2010

Josep Huguet va destacar la rellevància de les Tech Summer Sessions (TSS) pel que fa al desenvolupament del Pla de Recerca i Innovació 2010-2013. El conseller va assenyalar que per mitjà del debat entorn als seus tres temes principals (energia, aigua i mobilitat), les TSS impulsen directament tres dels 17 focus d’excel·lència que preveu el Pla i, de retruc, alguns altres com són la gestió intel·ligent de les ciutats i la lluita contra el canvi climàtic. Aquests reptes es podran abordar de manera intensa un cop estigui configurat el futur Campus Diagonal-Besòs, objectiu pel qual la Fundació b_TEC ja fa cinc anys que organitza les TSS. Miquel Barceló, president de la Fundació, també va subratllar la importància de la trobada per contrastar l’estat de la qüestió en matèria d’energia, d’aigua i de mobilitat entre el Massachusetts Institute of Technology (MIT) i la recerca catalana.

A la segona de les sessions de la MIT Conference va destacar la intervenció de Frank Briscoe, director de Fusion for Energy, l’agència amb seu a Barcelona encarregada de coordinar la participació europea en la construcció del futur reactor de fusió nuclear ITER. Briscoe va indicar en quin punt es troben els avenços en aquest camp, 80 anys després des de que es descobrí com ‘funciona’ el Sol (l’energia de fusió és la que alimenta el nostre estel més proper). La fusió és una font d’energia de potencial enorme però tècnicament molt difícil d’aconseguir, ja que requereix una immensa quantitat de temperatura i d’energia. No obstant, Briscoe va subratllar el salt qualitatiu aconseguit en els darrers 30 anys: “la recerca sobre fusió ha avançat molt i avui es troba al límit de les condicions necessàries perquè es doni la reacció”, remarcà el director de Fusion for Energy.

La construcció de l’ITER obre a més un enorme ventall de possibilitats per ampliar els horitzons innovadors ja que requereix el desenvolupament de noves tecnologies en tots els àmbits per a ser aplicades en el reactor. Així ho va manifestar Briscoe, però també ho va subratllar Ramon Garriga, director del Parc de l’Energia de la Fundació b_TEC. Per a Garriga, l’ITER és un cas d’èxit amb independència del què passi en el futur ja que, en el cas de que no s’assoleixin els resultats esperats, “l’avenç tecnològic que haurien aconseguit les nostres indústries participant en aquest projecte seria realment una història d’èxit per a elles”. En aquest sentit, Garriga posà com a exemple el del 36% de les companyies que participaren en el projecte del Gran Col·lisionador d’Hadrons, les quals eren petites i mitjanes empreses que gràcies al projecte es convertiren en líders dels seus sectors. L’ITER és, per tant, “una oportunitat extraordinària de participar en un projecte d’alta tecnologia en molts àmbits industrials”.

Al llarg de la jornada, representants de diferents centres de recerca tecnològica implicats en el projecte del Campus Diagonal-Besòs, així com d’altres entitats, van donar a conèixer la seva tasca, tot i que el tema on es va posar més èmfasi, potser per la seva transversalitat, fou el de l’energia. Antoni Martínez, director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), va presentar les diferents àrees en què treballa aquest centre, creat fa poc més d’un any i mig i que serà emplaçat en el Campus, de les quals cal destacar el projecte Zèfir Test Station, que coordina l’Àrea Eòlica Marina. Un projecte que preveu la creació d’un laboratori per a l’assaig de l’eficiència d’aerogeneradors ubicat mar endins, davant de la província de Tarragona. És a dir, una plataforma eòlica off shore per a proves amb l’objectiu de reduir l’impacte visual que causen els camps terrestres d’aerogeneradors.

Josep Bordonau, del Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va parlar de la iniciativa KIC InnoEnergy en la qual estan participant, i que va treure la Unió Europea per tal de crear una comunitat d’innovació i coneixement estable i competitiva en el camp del desenvolupament de les energies renovables. Bordonau va aclarir que “aquest no és un projecte de recerca”, sinó una aliança que vincularà els tres eixos del coneixement: l’educació, la recerca i la innovació. La iniciativa tindrà una estructura empresarial; es constituirà com a Societat Europea amb seu a Brussel·les i començarà a funcionar el juliol d’enguany. Segons l’expert, la iniciativa pretén “cobrir el concepte de mix energètic per respondre als reptes que demana la societat europea en quant a subministrament i mínim impacte climàtic”. Geogràficament, la iniciativa es compon de sis centres operatius, sis nuclis que inclouen els tres vèrtexs del coneixement citats i que, en el cas del nucli ibèric, agrupa la UPC, ESADE, l’Institut Superior Tècnic de Lisboa, el CIEMAT i l’IREC.

La segona sessió de la MIT Conference també va incloure, entre d’altres ponències, un resum dels tres workshops sobre energia, aigua (centrat bàsicament en la dessalació d’aigua de mar i salobre) i mobilitat (el qual va tractar sobretot el desenvolupament i implantació del cotxe elèctric) que van tenir lloc en la primera jornada, el dilluns. Malgrat la diversitat de temes tractats a cadascun, els tres tallers van coincidir en la necessitat de seguir treballant per tal de millorar l’eficiència energètica per mitjà de la recerca i el desenvolupament en aquests tres camps, i que aquests factors obren les portes a noves oportunitats de negoci. Les TSS es prenen ara un descans per prosseguir aprofundint en els seminaris que tindran lloc entre el 28 de juny i el 2 de juliol, durant la que els organitzadors anomenen Setmana de l’Energia.


Comentaris

       
0 comentaris
 
Global Global Global Global
RSS