Hauries d´instal.lar el plug-in del flash... Descarregar plug-in de Flash

Computació

Catalunya, cap a una medicina cada cop més informatitzada

La Universitat Pompeu Fabra i l'Hospital Clínic de Barcelona treballaran plegades per a desenvolupar una infraestructura científico-tècnica en l'àmbit de la imatge biomèdica, els sistemes aplicats a intervencionisme mínimament invasiu i la gestió de la informació biomèdica a Catalunya, amb l'horitzó de ser capdavantera a Europa

REDACCIÓ | 17 DE GENER DE 2011

Aplanen el camí per als ordinadors amb alta densitat d’emmagatzematge

Un grup de científics del Centre d’Investigació en Nanociència i Nanotecnologia (CIN2) ha demostrat un dispositiu que indueix corrents d'espín sense necessitat d'aplicar corrents de càrrega netes. Els resultats han estat publicats a la prestigiosa revista 'Science'

REDACCIÓ | 16 DE DESEMBRE DE 2010

Un sistema cel·lular viu amb capacitat de computació artificial

Aquest important avenç científic en el camp de la biologia sintètica permetrà dissenyar, mitjançant enginyeria cel·lular, sistemes biològics que responguin de manera programada a determinats estímuls o situacions complexes. El treball, dut a terme per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, ha estat publicat a l’edició digital de la revista 'Nature'

REDACCIÓ | 9 DE DESEMBRE DE 2010

Tecnologies per a la persuasió

El disseny de noves aplicacions informàtiques basades en la innovació tecnològica depèn de múltiples factors. De tots ells, amb una implantació cada vegada més gran entre les tècniques de màrqueting, destaca el poder de persuasió, que busseja en la psicologia del consumidor a la recerca d'elements que el convencin i aconsegueixin, fins i tot, canviar la seva actitud quan no el seu comportament. El conjunt de tècniques emprades ha estat batejat amb el nom de captología.

XAVIER PUJOL GEBELLÍ | 19 D'OCTUBRE DEL 2010

Supercomputació des de casa

La iniciativa BOINC utilitza la capacitat de càlcul dels ordinadors domèstics per nodrir projectes de recerca en diversos camps de la ciència, des de la cerca de vida extraterrestre als estudis de canvi climàtic. En tot el món hi ha gairebé 350.000 voluntaris que cedeixen la potència dels seus ordinadors a aquesta xarxa de càlcul distribuït.

ÀNNIA MONREAL | 4 D'OCTUBRE DEL 2010

Estudiants de la UdG participen en una competició europea de robòtica submarina

Un equip de nou estudiants de la UdG, amb el suport d’investigadors del grup de Visió per Computador i Robòtica (VICOROB), participa en la competició europea de robòtica submarina SAUC-E 2010 que es durà a terme a Spezia (Itàlia) del 28 de juny al 4 de juliol.

28 de juny de 2010

Desenvolupen tecnologia per aconseguir un emprovador virtual

Les compres en línia ja són una pràctica habitual per a moltes persones. Primer van ser els bitllets d'avió i de tren; més tard, els perfums i l'electrònica, i ara la moda. Però, com salvar les distàncies entre la xarxa i la nostra habitació per emprovar-nos una peça de roba? AITech hi està treballant i presenta un prototip desenvolupat amb la britànica C-Instore per a la multinacional CBS.

22 de juny de 2010

Per una Barcelona global, sostenible i digitalitzada

A través del BDigital Global Congress 2010, la ciutat comtal s'ofereix a les empreses responsables d'infraestructures intel·ligents, xarxes d'energia i de comunicació social com a plataforma per posar a prova diferents estratègies de futur. Les empreses, per la seva banda, concreten les seves apostes en pro d'una modernització de la ciutat sense precedents.

Jordi Montaner | 1 de juny de 2010

El conseller Huguet inaugura una nova seu del Centre de Mètodes Numèrics a Singapur

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha inaugurat a Singapur la primera filial del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) a l’Àsia per tirar endavant amb un ‘partner’ local de projectes conjunts d’R+D+I a la zona. El conseller encapçala aquesta setmana una missió comercial, tecnològica i d’inversions a Àsia que culminarà a la Xina.

27 de maig de 2010

Big Bang a l’univers de les proteïnes

Fa quasi 100 anys, Edwin Hubble va observar que les galàxies més distants s’allunyen de la terra més ràpid que les que es troben més a prop. Aquesta relació entre la distància i la velocitat ha estat molt citada com a evidència de l’origen únic de l’Univers i del Big Bang. Ara, investigadors del Centre de Regulació Genòmica copien la seva perspectiva per investigar la divergència entre les seqüències de proteïnes.

20 de maig de 2010

El mNACTEC amplia la seva col·lecció d’ordinadors històrics

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya ha ampliat la seva col·lecció permanent amb la incorporació d’un equip informàtic integrat per un ordinador central (també anomenat 'mainframe') IBM/ES 9000 i els seus perifèrics associats. L'equip ha estat restaurat pel mNACTEC i formarà part de l’exposició "L’enigma de l’ordinador", una mostra a la que el museu dedicarà uns 3.000 metres quadrats de les seves instal·lacions per fer una retrospectiva de la història de la computació de les darreres dècades. "L'enigma de l'ordinador" s’inaugurarà cap a finals del 2010.

26 d'abril de 2010

Com percebem i classifiquem els colors?

Percep i classifica igual els colors un nord-americà que un home d’una tribu perduda? Aquesta és una pregunta que s’han fet molts científics i que ara un estudi ha ajudat a aclarir gràcies a un programa de simulació. Tenim varietats de colors infinites i pocs noms per designar-les. Com ens ho fem? Sembla que ens regim per patrons universals, més que no pas culturals.

Patricia Morén | 30 de març de 2010

Pot l'excés de dades ennuegar la ciència?

"De ser una disciplina famèlica de dades, l'astrofísica ha passat a estar-ne inundada", va dir fa uns dies Peter Nugent, cofundador del Centre de Cosmologia Computacional del Laboratori Nacional Lawrence Berkeley (Estats Units). "I això està canviant de manera fonamental la naturalesa de la recerca i del descobriment. En pocs anys obtindrem més dades que al llarg de quatre mil·lennis d'astronomia".

23 de març de 2010

Mónica Salomone | Madrid

La UPC lidera un projecte per aconseguir memòries fiables pels futurs processadors nanomètrics

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) lidera un projecte europeu per dissenyar la memòria dels ordinadors del futur. La iniciativa, anomenada Terascale Reliable Adaptive Memory Systems (TRAMS), és un projecte de recerca col•laborativa aprovat per la Comissió Europea que s’inclou en l’àrea de recerca d’interès Future Emerging Technologies (FET) del setè Programa marc de recerca i desenvolupament tecnològic. En el projecte hi participa un consorci d'universitats i empreses format, a més de la UPC, pel Centre Interuniversitari de Microelectrònica (IMEC, Bèlgica), que fa recerca en nanotecnologia, la Universitat de Glasgow i l'empresa Intel Corporation Iberia.

23 de febrer de 2010

Es necessiten enginyers

Si alguna cosa ha quedat clara després de Copenhaguen és que cal tornar a dissenyar el sistema energètic a escala mundial.

14 de gener de 2009

Cristina Jiménez, Londres

 
Global Global Global Global
RSS