Hauries d´instal.lar el plug-in del flash... Descarregar plug-in de Flash

R+D

La (poca) ciència dels països àrabs

La majoria dels estats de la zona inverteixen menys del 0,3% del seu PIB en recerca. Però la situació sembla que comença a canviar. La Lliga Àrab és a punt de presentar una estratègia de ciència i tecnologia pel conjunt de la regió i els actuals canvis polítics poden jugar el seu paper en favor de la ciència

DAVID SEGARRA | 16 DE FEBRER DE 2011

Catalunya manté la despesa en R+D a pesar de la crisi

Al 2009 la despesa en R+D a Catalunya es va mantenir estable respecte de l'any anterior al voltant dels 3.280 milions d’euros. La inversió representa el 1,68% del PIB i està per sobre de la mitjana espanyola, tot i que per sota de l’europea

REDACCIÓ | 30 DE NOVEMBRE DE 2010

Supercomputació des de casa

La iniciativa BOINC utilitza la capacitat de càlcul dels ordinadors domèstics per nodrir projectes de recerca en diversos camps de la ciència, des de la cerca de vida extraterrestre als estudis de canvi climàtic. En tot el món hi ha gairebé 350.000 voluntaris que cedeixen la potència dels seus ordinadors a aquesta xarxa de càlcul distribuït.

ÀNNIA MONREAL | 4 D'OCTUBRE DEL 2010

Catalunya vol captar més fons europeus per a la recerca

Més de 700 persones varen participar el dimecres 22 de setembre a la Jornada Connect-EU, el primer fòrum unitari celebrat a Barcelona on es varen donar a conèixer totes les oportunitats de finançament i de suport a la innovació de la Unió Europea per a empreses i entitats de recerca catalanes

REDACCIÓ | 23 DE SETEMBRE DEL 2010

La recepta alemanya contra la crisi

Des de l'inici de la crisi, els experts no s'han cansat de repetir que la millor manera de pal•liar-ne els efectes i evitar impactes negatius en el futur és invertir més i millor en activitats de recerca, desenvolupament i innovació. Tot i això, només alguns països han iniciat de forma decisiva aquesta missió. Alemanya, de la mà de pactes interns àmpliament consensuats orientats a incrementar l'excel•lència en recerca i reformar parcialment el sistema educatiu, és ara per ara el millor exemple europeu.

Xavier Pujol Gebellí | 10 D'AGOST DEL 2010

Renaixement de la magrana

Mentre es prepara la celebració del mil•lenni de la fundació de la ciutat de Granada, la fruita del mateix nom en castellà, granada, igualment mil•lenària en el seu cultiu a Espanya, es troba en ple renaixement. La raó són les investigacions que li atribueixen propietats saludables. El procés passa per un esforç d’R+D que està influint ja en la seva rendibilitat agrària.

Malén Ruiz de Elvira | 22 de juny de 2010

Desenvolupen tecnologia per aconseguir un emprovador virtual

Les compres en línia ja són una pràctica habitual per a moltes persones. Primer van ser els bitllets d'avió i de tren; més tard, els perfums i l'electrònica, i ara la moda. Però, com salvar les distàncies entre la xarxa i la nostra habitació per emprovar-nos una peça de roba? AITech hi està treballant i presenta un prototip desenvolupat amb la britànica C-Instore per a la multinacional CBS.

22 de juny de 2010

Les grans 'farma' catalanes posen en marxa el seu projecte CENIT contra l'artrosi

El projecte Neogenius Pharma, nascut de l'aliança estratègica entre les farmacèutiques catalanes Almirall, Esteve i Palau Pharma i la biotecnològica Proteomika, es posa en marxa. La presentació oficial, en la que hi van assistir pràcticament les 14 entitats implicades i un centenar d'investigadors de tot l'Estat espanyol, va tenir lloc la setmana passada al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

22 de juny de 2010

L’energia centra la segona sessió de la MIT Conference

En el marc de la cinquena edició de les Tech Summer Sessions que tenen lloc a Barcelona fins a principis de juliol, ahir es va clausurar la ‘MIT Conference’, que va començar el dilluns. La segona jornada de la trobada va consistir en una intensa sessió en la que es van donar a conèixer els principals projectes tecnològics catalans i alguns internacionals dels camps de l’energia, l’aigua i la mobilitat. Malgrat aquests tres temes, la protagonista de la jornada, tant pels reptes que planteja com pel seu caràcter transversal, va ser el desenvolupament tecnològic en el camp de l’energia. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va ser l’encarregat de tancar la MIT Conference.

Octavi Planells, Clara Cardona | 16 de juny de 2010

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia celebra el llançament oficial de les KICs a Barcelona

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET) va fer el llançament oficial de les tres primeres KICs (comunitats de coneixement i innovació) a Barcelona, els dies 2 i 3 de juny, en una trobada on el president de la Junta de Govern de l'IET, Martin Schuurmans, va declarar que “les KICs poden ser elements trencadors a l’hora de promoure noves maneres de pensar i de col•laborar a favor d’una Europa més innovadora i emprenedora”.

15 de juny de 2010

Es presenta l’Estratègia per al Sistema d’Innovació Territorial a la Catalunya Central

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, ha presentat a Manresa la proposta d’Estratègia (pla estratègic) per al Sistema d’Innovació Territorial a la Catalunya Central. El conseller Huguet ha donat a conèixer als agents econòmics i socials de la Catalunya Central aquest pla, que analitza el sistema d’innovació de les cinc comarques, així com les oportunitats i els reptes de futur en aquest àmbit.

14 de juny de 2010

S’aprova l'estratègia per consolidar la transformació del model industrial de Catalunya

El Govern ha aprovat el Pla de Política Industrial de Catalunya 2010-2020 (PPIC), que fixa el full de ruta dels propers 10 anys per consolidar la transformació del model industrial català. El Pla, que emana de la Llei de Política Industrial, recull les directrius que han de guiar la política industrial i de foment empresarial a Catalunya. També és un dels 30 compromisos per a l’ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social de Catalunya, i es complementa amb el Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació.

10 de juny de 2010

R+D al cor del marbre

La innovació en el sector de la pedra natural a Almeria és valorada com a model de desenvolupament per la Unió Europea

Tot i que les pedreres de marbre de Macael (Almeria) han estat explotades des dels temps dels fenicis, perquè qualsevol sector tradicional es mantingui en el mercat cal un esforç d'innovació. En aquest cas, aquest esforç passa per un centre tecnològic considerat model per la Comissió Europea.

Malén Ruiz de Elvira | 8 de juny de 2010

Radiografia de la indústria del vehicle verd a Catalunya

Catalunya té capacitat per aprofitar les oportunitats de negoci que suposarà la fabricació del vehicle verd. Aquesta és la conclusió que se n’extreu de la jornada ‘La indústria del vehicle verd: capacitats actuals i oportunitats de futur per a Catalunya’, organitzada pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat (DIUE), i que s’ha celebrat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A l’acte, en què hi han assistit més de 250 persones d’empreses industrials, centres tecnològics, equips universitaris d’investigació i de l’Administració, s’ha presentat públicament la primera radiografia completa de la indústria del vehicle verd a Catalunya.

8 de juny de 2010

Un informe de l’OCDE avalua el sistema català de recerca i innovació

Malgrat les fites assolides durant l’última dècada en matèria de polítiques de recerca i innovació, a Catalunya encara li queda molt per fer. En termes d’innovació, la comunitat se situa al capdavant d’un país de l’OCDE desfavorit, tot i que encara es troba per sota de la mitjana d’aquest grup de països. Aquestes i moltes altres conclusions es destaquen en un informe que la mateixa OCDE ha elaborat per tal d’avaluar el sistema català de recerca i innovació i que fou presentat el dijous 3 de juny a la capella de Santa Àgata de Barcelona.

Clara Cardona | 7 de juny de 2010

 
Global Global Global Global
RSS